Didactisch handelen

4.1 Het maken van didactische keuzes

De docent toont aan dat bij het ontwerpen van leerpraktijken met inzet van ICT leerdoelen, leerproces en toetsing op elkaar zijn afgestemd.

In eens les tijdens WPL3 op Stad en Esch hebben ik meerdere manieren van ICT ingezet om te werken aan leerdoelen en tenslotte ook te controleren of deze behaald zijn. De middelen van ICT die ik heb toegepast in deze les zijn roze gemarkeerd. Een downloadlink naar het lesplanformulier is onder deze alinea te vinden. Bij één helft van de klas die de lesstof nog wast lastig vond heb ik een werkvorm toegepast door middel van Topotijdreis. In Topotijdreis staan alle topografische kaarten vanaf 1815 tot nu. Door middel van Topotijdreis (www.Topotijdreis.nl) is bijvoorbeeld heel mooi te zien hoe dorp groter is geworden of hoe de herverkaveling in loop van de jaren is veranderd. Het doel van deze les was de leerlingen gingen zien dat akkers en weilanden in de loop van de jaren veel groter zijn geworden en de schaalvergroting daaraan heeft bijgedragen. De andere helft die lesstof begreep is bezig geweest met een andere werkvorm waarbij ze gebruik maakten van het internet en een stelling moesten verdedigen. In deze les heb ik laten zien dat ik ook kan differentiëren en ICT kan toepassen. 

Om na te gaan of de leerlingen de leerdoelen hebben gehaald heb ik aan het einde van de les Padlet ingezet. Bij Padlet kan iedere leerling individueel een antwoord in vullen op een vraag die gesteld is. De antwoorden zijn op het bord te zien. Op deze manier zijn alle leerlingen individueel aanspreekbaar.


De docent toont aan een relevante, rijke en effectieve leeromgeving te kunnen inrichten met ICT.

ICT heeft mooie mogelijkheden om een digitale leeromgeving in te richten. Zo heb ik Wikiwijs meerdere keren gebruikt om een relevant en effectief leermiddel te creëren. Het voordeel van digitale leeromgeving is het ook nog eens bijdraagt aan het milieu. Het scheelt immers veel papier om te printen. Bij de serie Planet Earth heb ik lesmethode ontwikkeld met behulp van Wikiwijs. Tijdens diverse afleveringen komen er meerdere geografische begrippen en processen aan bod. Zo heb ik per aflevering er meerdere stukjes uitgepakt waarbij ik een vraag heb bedacht. Bij het eerste stukje is bijvoorbeeld er bijvoorbeeld de waarom er geen bomen op de Centraal-Aziatische Steppe groeien. Door middel deze leeromgeving heb ik twee mogelijkheden van ICT gebruikt: Netflix en Wikiwijs. Een voorbeeld van deze lessenserie over Planet Earth is te vinden via de volgende link.


4.2 ICT organiseren in de (digitale) leeromgeving

De docent toont aan dat hij de schoolregels ten aanzien van ICT toepast en in staat is deze te vertalen binnen zijn onderwijscontext.

Bij elke WPL-school waar ik tot nu ben geweest ben speelt ICT een belangrijke rol. Als docent zijnde ben je eigenlijk de hele dag door bezig met ICT. Te denken valt aan geven presentatie of het toepassen van werkvorm met bijvoorbeeld Wikiwijs. Andersom zijn de leerlingen ook telkens bezig met ICT. Het is daarom belangrijk dat ik als docent duidelijke regels omtrent het gebruik van ICT. In mijn lessen heb ik altijd de regel dat dat ik geen mobieltjes wil zien. De leerlingen moeten deze in hun tas houden of in een telefoontas als deze aanwezig is. Ook zie ik toe wat leerlingen uitvoeren op hun device als deze gebruikt wordt in de les. Tijdens mijn stages liep ik altijd rondjes door de klas om te kijken of leerlingen daadwerkelijk wel met school bezig zijn en niet op andere sites of apps zitten. Natuurlijk is lastig en niet mogelijk om constant alle beeldschermen van een klas met 30 leerlingen in de gaten te houden. Om leerlingen alert te houden zeg ik vaak aan het begin van de les dat er aan het einde van les een evaluatie komt waarbij iedere leerlingen antwoord moet kunnen geven. Vaak pas ik dan bijvoorbeeld een Padlet toe waarbij iedere leerlingen een antwoord moet invullen en deze daadwerkelijk ook op het bord kan komen.


De docent toont aan dat hij ICT betekenisvol en efficiënt kan inzetten rekening houdend met de grootte en de diversiteit van een groep leerlingen.

In het lesplanformulier bij 4.1 laat ik zien dat ICT inzet rekening houdend met de grootte en diversiteit van de leerlingen. De groep die de vorige les nog wat moeite had met onderwerp ''Schaalvergroting in de landbouw'' is bezig geweest met een werkvorm via www.topotijdreis.nl de andere groep is bezig geweest met zelfstandige opdracht waarbij de leerlingen mochten kiezen uit twee stellingen die gericht zijn op de lesstof. Bij beide werkvormen zijn dus meerdere websites ingezet. De uitleg van de twee werkvormen is hieronder te vinden. Voor de verheldering staan hiernaast twee kaarten van Toptotijdreis

4.3 Arrangeren van digitaal leermateriaal

De docent toont aan dat hij in staat is om digitaal leermateriaal aan te passen rekening houdend met beeldschermdidactiek.

Beeldschermdidactiek speelt in deze tijd met het thuisonderwijs een zeer belangrijke rol. Maar, ook in een normale fysieke les is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met wat er op het beeldscherm te zien is. Als docent zijnde gebruik ik vaak PowerPoints in mijn lessen. Hierbij houd ik er altijd rekening mee dat er weinig tekst op de dia's moet staan. Afbeeldingen gebruik ik vaak in mijn Powerpoints, hierbij houd ik er ook altijd rekening mee dat deze voor klas goed te zien is. Op deze manier probeer ik de aandacht van de leerlingen vast te houden. Onderstaande Powerpoint heb ik gebruikt tijdens WPL2 op Dr. Nassaucollege Penta. In deze Powerpoint gebruik een rustig kleurencontrast, gebruik ik veel plaatjes en weinig tekst. De dia met Europa bij nacht is lastig te zien vanuit de achterzijde van de klas. Maar, hier is wel duidelijk te zien dat het om Europa gaat en is effect met het licht duidelijk. Ik heb toen in de les aangegeven dat de leerlingen erop moesten letten waar het meeste te licht te zien is: in West-Europa. Hieronder is de PowerPoint die ik gebruikt te downloaden. 


De docent toont aan dat hij gebruik maakt van diverse vindplaatsen van digitaal leermateriaal en in staat is daaruit ander leermateriaal te arrangeren.

Op het internet zijn veel vindplaatsen te vinden voor het arrangeren vind lesmateriaal. De website www.geoproeven.nl heb ik zelf vaak gebruikt. Op deze website staan tips en (ICT)toepassingen om de lesstof levend te maken in de les. 

4.4 Kennisoverdracht

De docent toont aan dat hij de actieve kennisconstructie van zijn leerlingen bevordert met behulp van ICT.

Ik heb bij vorige indicatoren aangegeven dat ik gebruik maak van diverse hard- en software in mijn instructie. Zo gebruik ik vaak PowerPoint, LessonUp en Wikiwijs. De volgende Wikiwijs heb ik ingezet bij excursie voor PABO-studenten. Met mijn medestudenten heb ik excursie opgezet rondom en in het Drentse Esdorp Overvelte. Het doel was dat de PABO-studenten inzicht kregen over de historische en geografische context van het dorp. 

.

4.5 Kennisconstructie

De docent toont aan dat hij de actieve kennisconstructie van zijn leerlingen bevordert met behulp van ICT.

Voor een actieve kennisconstructie heb ik bij vorige indicatoren dat meerdere vormen gebruikt met behulp van ICT. Powerpoint, Lessonup en Wikiwijs zijn daar voorbeelden van. In mijn stage op het Kamerlingh Onnes heb ik vaak gebruik gemaakt van LessonUp. Toen ik begon met mijn stage bij het Kamerlingh Onnes was er nog veel onzekerheid op welke manier de leerlingen aanwezig zouden zijn bij de les. Dit was wellicht toen nog online of deels fysiek. Op aanraden van mijn stagecoach heb ik mijn lessen gemaakt in LessonUp. LessonUp bevordert een actieve kennisconstructie door middel manieren die ingezet kunnen met behulp van Lessonup. Een mooi voorbeeld om de voorkennis te peilen is de mindmap in LessonUp. Iedere leerling vult op zijn eigen device een antwoord in op een gestelde vraag. Vervolgens komen alle antwoorden op het bord in de vorm van een mindmap. Als docent kan ik nagaan of ook iedere leerlingen een antwoord heeft ingevuld. Ook stel ik diverse digitale meerkeuzevragen. De link naar de LessonUp.

De docent toont aan dat hij het leren leren van zijn leerlingen ondersteunt en bevordert met behulp van ICT.

Voor een opdracht tijdens WPL3 op het Stad en Esch heb ik leerlingen bezig laten gaan met een casus waarbij de leerlingen een verslag/porfolio gemaakt in Microsoft Word in moesten leveren. Hiervoor kregen de leerlingen twee lessen de tijd. Van te voren heb ik enkele eisen op rij gezet waar het portfolio aan moest voldoen. Vervolgens heb ik een deadline gesteld wanneer het portfolio ingeleverd moest worden. Twee voorbeelden van ingeleverde portfolio's zijn hieronder te vinden.


4.6 Beoordelen van leerprestaties en evalueren van onderwijs 

.De docent toont aan dat hij het leerproces van leerlingen zichtbaar kan maken en kan volgen door middel van diverse vormen van digitale toetsing en evaluatie.

Om te volgen of het leerproces van leerlingen zichtbaar wordt heb ik bij mijn stage op het Kamerlingh Onnes een Kahoot toegepast. Deze Kahoot heb ik gegeven nadat de leerlingen een 4 tal paragraven hadden behandeld. Deze oefentoets was een soort formatieve toets. Door deze evaluatie kreeg ik als docent inzicht in hoe verre de leerlingen de leerstof beheersten. Daarnaast heb ik een oefentoets gemaakt in Google Forms voor twee 1 havo klassen. .   

ICT Portfolio Gerjan Okken
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin