Attitude

1.1 De docent is een lerende en innoverende professional .

De docent toont aan dat hij een lerende professional is die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe-) mogelijkheden van ICT bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs

Door de corona-crisis werd ik min of meer gedwongen om als lerende professional mij te verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van ICT in het onderwijs. Bij het onderwijs op afstand vind ik het belangrijk dat mijn leerlingen ondanks de beperkingen een zo hoog mogelijk leerrendement behalen. Daarnaast vind ik het zeer belangrijk dat naast een hoog leerrendement leerlingen ook zo veel mogelijk plezier ervaren in het onderwijs op afstand. Dit door middel het toepassen van diverse mogelijkheden van ICT. Voor corona was ICT ook al een belangrijk onderdeel in mijn gegeven lessen en heb ik ook geëxperimenteerd met meerdere mogelijkheden van ICT.

Bij een les die ik gegeven heb tijdens WPL2 op het Dr. Nassaucollege Penta in Assen heb ik Polarsteps gebruikt als ondersteuning van mijn les. Het lesonderwerp was Europa van zuid naar noord. Dit ging over verschillende Europese landschapszones met hun kenmerken. Vanuit mijn visie op aardrijkskundeonderwijs vind ik concretiseren heel belangrijk. Eén van de vormen van concretiseren is visualiseren en personaliseren. Polarsteps ondersteunde mijn uitleg daarin perfect. Polarsteps is bedoelt als website waarin op een digitale wijze de voortgang van een reis is te volgen is voor derden. Door middel van Polarsteps liet ik dus mijn zogenaamde reis zien van het zuiden naar het noorden. Polarsteps is een interactieve kaart waarin op diverse punten geklikt ka worden en er informatie en een afbeelding te zien is van het geselecteerde punt. Dit is bijvoorbeeld op de afbeelding hieronder te zien. Hierin is de landschapszone van het Middellandse Zeeklimaat te zien. Ik heb in kort een aantal een aantal begrippen erbij gezet die bij deze landschapszone horen. Ook is er een afbeelding bijgevoegd om een visuele wijze de leerstof te ondersteunen. Op de kaart rechts is te zien dat vanaf het zuiden naar het noorden op andere punten te klikken is. Het voordeel van deze ICT-toepassing is dat het interactiever voor leerlingen is. Op deze wijze konden leerlingen dit als alternatief gebruiken voor de toetsstof die in hun boek stond. Hier is de link naar de Polarsteps te vinden.

1.2 De docent is een flexibele en adaptieve professional.

De docent toont aan dat hij kan inspelen op onderwijskundige veranderingen en behoeften met betrekking tot het gebruik van ICT. 

In de afgelopen jaren is het aandeel van ICT steeds belangrijker geworden in het onderwijs. Er zijn steeds meer mogelijkheden en alternatieven gekomen voor het traditionele les- en werkboek. Deze toepassingen zijn steeds beter geworden en zijn zwoel docenten als leerlingen steeds vaardiger op dit gebied geworden. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de behoeften van ICT nog belangrijker geworden.

De meeste tijd zitten leerlingen in de klas gedurende hun schoolperiode. Vaak kijken leerlingen dus er naar uit dat ze iets mogen doen buiten het klaslokaal: excursies. Het opzetten van excursie is voor mij als beginnend docent een grote en interessante uitdaging. Het toepassen van ICT bij een excursie is nog een grotere uitdaging. In juni 2019 heb ik samen met een aantal toenmalige tweede- en derdejaarsstudenten een fietsexcursie ontwikkeld voor HAVO en VWO leerlingen van het Kamerlingh Onnes en het Wessel van Gansfort College in Groningen. Deze fietsexcursie was gericht op diverse aardrijkskundige begrippen en concepten in een stedelijke omgeving. Enkele voorbeelden van onderwerpen die terugkwamen in deze excursie waren: stadsvernieuwing, gentrificatie, forenisme en leefbaarheid. De docenten van het Kamerlingh Onnes en het Wessel van Gansfort wilden graag dat ICT een belangrijke rol kreeg in de excursie. Ik ben toen samen met mijn medestudenten aan het brainstormen geweest hoe we konden inspelen op de wens van de docenten om ICT toe te passen. Een grote uitdaging was dat leerlingen geen device in hun handen mochten houden tijdens het fietsen.

Uiteindelijk is het ons gelukt om tijdens de uitvoering van excursie meerdere manieren van ICT toe te passen. Het eerste was een offline kaart van Groningen van Maps.me. Het voordeel van deze kaart was dat het geen data kostte als leerlingen van te voren deze kaart gedownload hadden. We hebben de leerlingen van te voren ook houders gegeven waarin één de groepsleden het device kon doen, zodat het niet in de handen hoefde worden vastgehouden. De leerlingen hebben zelfstandig in groepjes naar diverse posten in Groningen gefietst. Bij iedere post kregen de leerlingen het adres van de volgende post, met behulp van Maps.me konden leerlingen zo de volgende post vinden. Ik stond samen met mijn medestudenten op een post. Bij iedere post voerden de groepjes leerlingen opdrachten uit. Ook hier is ICT toegepast. Op mijn post vertelde ik ieder groepje eerst een klein stukje theorie, maar ik heb opdracht niet uitgelegd. De leerlingen scanden vervolgens een QR-code en kregen vervolgens de opdracht te zien op hun device. Helaas zijn de onderstaande gebruikte QR-codes helaas niet meer online omdat we toen gebruik hadden gemaakt van gratis Trail-versie. De onderstaande opdracht van mijn post is hieronder te vinden. 

1.3 De docent is een reflecterende en onderzoekende professional 

De docent toont aan op methodische wijze ICT-gebruik te analyseren om zo systematisch verbeterpunten in zijn lespraktijk toe te passen en te beoordelen op effectiviteit.

Tijdens mijn uitgevoerde stages heb ik meerdere keren gevraagd om feedback van de leerlingen die ik lesgaf. Ik heb dit op meerdere manieren gedaan en daar ook meerdere keren ICT bij ingezet. Op deze manier werden systematisch mijn sterke en minder sterke punten duidelijk. Aan de hand de analyse van deze resultaten kreeg en krijg steeds beter inzicht op mijn verbeterpunten. Tijdens WPL2 op Dr. Nassaucollege Penta heb ik leerlingen een vragenlijst laten invullen met behulp van bsot.nl. In deze vragenlijst werden meerdere situaties beschreven en moesten leerlingen deze beoordelen wat mijn gedrag was in desbetreffende situatie. Aan de hand van alle ingevulde resultaten werd mijn positie in Roos van Leary duidelijk (zie afbeelding). 

1.4 De docent is een samenwerkende professional

De docent toont aan dat hij opgedane ICT kennis en vaardigheden met andere docenten (binnen of buiten de school) kan delen om zo nieuwe kennis te construeren.

Op diverse manieren toon ik dat nieuwe kennis construeer door middel het inzetten van ICT. Ik ben actief op meerdere sociale media om nieuwe kennis op te doen op het gebied van mijn vakgebied. Zo ben ik actief op LinkedIn waarbij connecties kan maken met andere docenten en uitgevers kan volgen. Daarnaast ben ik via Facebook lid van een groep waarbij didactische werkvormen worden gedeeld. Via WhatsApp zit ik in meerdere groepen met (oud)klasgenoten waarin interessante werkvormen gedeeld en om advies kan worden gevraagd. 

ICT Portfolio Gerjan Okken
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin